Wij zijn Heusden
/

Een zelfportret van de bewoners van Heusden

 

FOTO-EXPOSITIE ' WIJ ZIJN HEUSDEN'

Een zelf portret van de bewoners van Heusden

Op vrijdag 31 augustus heeft de commissaris van de Koning, prof. dr. Wim van de Donk in Heusden Vesting de opening verricht van het fotoproject ‘Wij zijn Heusden’. Bijna een jaar lang trokken fotografen Judith Baas en Mabel Mangnus kriskras door de elf kernen van hun gemeente om medebewoners te portretteren. 

De idee was om bij gelegenheid van 700 jaar Heusden 78 fotoreportages te maken van familiesituaties, van de alleenstaande tot het vluchtelingengezin. De opdracht die de twee fotograferende vrouwen zich stelden was in de eerste plaats de verscheidenheid in beeld te krijgen, in zijn historische, sociale en economische context. Daarnaast wilden zij ook iets laten zien van wat mensen in een landelijke omgeving delen met elkaar. Het uiteindelijke doel was om op bescheiden wijze bij te dragen aan wederzijdse erkenning en saamhorigheid.

Bij familiefoto’s horen verhalen. Op een of andere manier liep elke ontmoeting uit op persoonlijke en indringende gesprekken. Mabel Mangnus: ‘Niet dat het vooropgezet was, maar het ontstond, het gebeurde. Iedere keer opnieuw en opnieuw en opnieuw. Het was heel bijzonder.’

In totaal zijn 78 huishoudens en 254 individuele Heusdenaren vastgelegd: boeren, kleine en grote gezinnen, vluchtelingengezinnen, bewoners van het Thomashuis, ondernemers, weduwen, de oud-burgemeester, een beroemde wielrenner.  Ze kwamen er ook achter dat ze een soort dwarsdoorsnede van Nederland aan het fotograferen waren.

Het trof de fotografen dat in een aantal kernen van Heusden de verankering aan het eigen dorp indrukwekkend groot is. Kinderen vliegen uit, gaan studeren – en keren terug naar de bakermat.  Warmte en verbondenheid kwamen de twee fotografen ook nog op een andere manier tegen: in de vanzelfsprekendheid van nabuurschap en de spontane inzet voor de gemeenschap. 

De uitkomst van hun ontdekkingstocht kent drie vormen: een buitenexpositie van bijna tachtig manshoge familieportretten in de vesting en naderhand in de overige kernen van de gemeente; een binnenexpositie in de vesting van honderden zwart-witportretten van individuele Heusdenaren en, ten derde, een fotoboek waarin het gehele project is vastgelegd. 

U wordt van harte uitgenodigd om in van 1 tot 31 oktober de buitenexpositie in de straten van Heusden Vesting te bezoeken. De zwart-wit portretten van de individuele Heusdenaren vormen het slotstuk, op een grote wand in het voormalige gemeentehuis, waar het Heusdens Buro voor Toerisme is gevestigd.  Op 1 november verhuizen de foto’s naar gevels in de andere dorpen van de gemeente Heusden. Ze worden als het ware teruggegeven aan de bewoners. De buitenexpositie in de kernen loopt tot 31 december. Het Brabants Toeristenbureau heeft hiervoor een fietsroute samengesteld. Deze fietsroute kan ook opgehaald worden bij het Heusden Buro voor Toerisme in Heusden Vesting en de boekhandels.

Route portretten 'Wij zijn Heusden' in Heusden Vesting 1 september tot 31 oktober


Route portretten 'Wij zijn Heusden' in gemeente Heusden 12 November tot 31 december